Vi ste ovde: NaslovnaTuristička terminologija

Turistička terminologija

15710 puta

Poštovani klijenti, na ovom mestu ćemo dati objašnjenja pojedinih turističkih termina, kako bi se izbegli svi eventualni nesporazumi i otklonile nedoumice i dileme koje možda postoje kod Vas.

 

VILA

Smeštajni objekat namenjen letnjem smeštaju gostiju, bez grejanja. Nema recepciju i sastoji se iz studija apartmana, a vrlo retko i od soba. Kategorija se definiše slovima i organizator ne može garantovati kvalitet i verodostojnost lokalne kategorizacije.


 

HOTEL

Smeštajni objekat koji ima recepciju, kao i sve ostale pripadajuće hotelske sadržaje i sastoji se od više tipova soba. Kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i organizator ne može garantovati kvalitet lokalne kategorizacije.


 

VILLAGE, RESORT I CLUB

Kompleks koji se sastoji iz više objekata, tzv bungalova i depadansa (smeštajnih i recepcije sa lobijem kao i ostalih pripadajućih hotelskih sadržaja). Sastoji se od više tipova soba, a kategorija se definiše zvezdicama ili slovima i organizator ne može garantovati kvalitet lokalne kategorizacije.


 

HOTEL APARTMANSKOG TIPA

Smeštajni objekat koji ima recepciju, neretko i mali lobi, a smeštajne jedinice su studiji i apartmani, a ponekada i sobe1/1, 1/2, 1/3, 1/4...


 

SOBA ILI APARTMAN/STUDIO

Jednokrevetna, dvokrevetna, trokrevetna, četvorokrevetna soba ili apartman ili studio.


 

1/2 + 1 ILI DVOKREVETNA + 1 (1/3+1, 1/4+1 ...)

Dvokrevetni (trokrevetni, četvorokrevetni...) studio ili apartman sa ležajem koji nije standardnih dimenzija, a uračunat je u cenu i koji mogu koristiti odrasle osobe i deca (proveriti u opisu u katalogu).


 

SOBA

Smeštajna jedinica u hotelu ili vili koja nema kuhinjske elemente, a ponekad ni terasu.


 

SUPERIOR SOBA

Soba u hotelu veće kvadrature i kvalitetnije opreme od standardne.


 

FAMILY SOBA

Soba (jedna prostorija) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece.


 

FAMILY APARTMAN

Soba u hotelu (dve prostorije koje ne moraju biti odvojene vratima) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece i veoma često imaju malu “priručnu” kuhinju.


 

JUNIOR SUITE

Soba u hotelu (jedna prostorija koja može biti podeljena paravanom ili slično) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece, isto ili bolje opremljena od superior sobe.


 

SUITE

Soba u hotelu (dve prostorije koje ne moraju biti odvojene vratima) odgovarajuće kvadrature za četiri osobe sa minimum dva prava i dva pomoćna ležaja ili sofom za dvoje dece, isto ili bolje opremljena od superior sobe, često veoma liksuzna.


 

INTERCONNECTED ROOMS

Sobe koje se nalaze jedna do druge, sa sopstvenim ulazima i kupatilima, kao i vratima koja ih povezuju. Preporučuju se porodicama ili prijateljima, ali je cena najčešće zbir dve sobe.


 

STUDIO (STD)

“Garsonjera” - smeštajna jedinica u vili bez predsoblja, u kojoj se u istom prostoru nalazi deo sa kuhinjskim elementima sa osnovnim priborom za jelo za odgovarajući broj osoba, kreveti i orman, zasebno kupatilo i terasa.  


 

APARTMAN (APT)

“Jednosoban stan” - smeštajna jedinica u vili (često bez predsoblja) koja se sastoji od spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi, jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase. 


 

APARTMAN - DUPLEKS (DPLX)

“Dvosoban stan” - smeštajna jedinica u vili koja se sastoji od dve spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi, jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase.   


 

MEZONETA

“Jednosoban ili dvosoban stan” – smeštajna jedinica u vili u dva nivoa koja se sastoji od jedne ili dve spavaće sobe sa dva do tri ležaja, dnevnog boravka u kojem se nalaze kuhinjski elementi (osim u hotelu), jedan ili dva ležaja, odnosno sofa ili ležaj na otvaranje za jednu do dve osobe, kupatila i terase. Drugi, viši nivo ili sprat, su najčešće povezani kružmim stepenicama sa nižim nivoom i ima niži, kosi plafon.


 

APARTMAN ILI STUDIO SA GALERIJOM

“Garsonjera ili jednosoban stan sa galerijom” - smeštajna jedinica u vili koja je se razlikuje od gore opisanih, po galeriji, najčešće iznad kuhinjskog dela sa jednim ili dva ležaja (francuskim), sa kosim niskim plafonom, povezana sa glavnim nivom najčešće metalnim, uskim, strmim stepenicama.


 

LOBI

Prostor pored recepcije sa stolovima i stolicama (foteljama).


 

POOL BAR

Bar pored bazena


 

SNACK BAR

Bar koji pored pića služi i raznu laganu hranu kao što su tost, salate, pica, sendviči…


 

JACUZZI

Kada ili mali bazen sa hidro masažerima, na engleskom jeziku.


 

FITNESS ILI TRIM STAZA

Prostor sa spravama za vežbanje i sticanje kondicije, na engleskom jeziku.


 

SAUNA (FINSKA)

Mali zatvoren prostor sa drvenim klupama i temperaturom od 80 – 90 stepeni, princip vrelog vazduha TURSKO KUPATILO ILI HAMAM. Mali zatvoren prostor sa keramičkim klupama i temperaturom od 80 – 90 stepeni, princip vodene pare.


 

SPA

Obično obuhvata zatvoreni bazen, saunu, tursko kupatilo, hidromasažnu kadu, trim kabinet i pruža uslugu masaže i liftinga…


 

MINI BAR

Malifrižider u sobi koji može biti prazan ili popunjen pićem i “snekovima” uz dodatnu naplatu konzumiranog. Ne sme se koristiti za odlaganje sopstvenih namirnica i pića (može biti naplaćeno kao da je hotelsko).


 

ND ili BB

Noćenje sa doručkom.


 

PP ili HB

Polupansion.


 

PP+ ili HB+

Polupansion plus – u vreme večere uključena domaća žestoka pića, kao i točeni sokovi, vino i pivo.  


 

PA ili FB

Pun pansion.


 

AI

All inclusive, skraćenica na engleskom jeziku, odnosno sve uključeno (odredjena hrana i piće u propisanom vremenskom intervalu i dodatni hotelski sadržaji precizirani u specifikaciji hotela, tzv. AI programu koji ima svaki hotel sa tom uslugom.


 

A LA CARTE

Odabir jela i pića iz jelovnika.


 

SEAVIEW (SV)

Pogled na more, skraćenica na engleskom jeziku.


 

MOUNTAIN VIEW (MV)

Pogled na planinu, skraćenica na engleskom jeziku.


 

GARDEN VIEW (GV)

Pogled na vrt, skraćenica na engleskom jeziku.


 

POOL VIEW (PV)

Pogled na bazen, skraćenica na engleskom jeziku.


 

VOUCHER (VAUČER)

Putni dokument koji izdaje organizator putovanja nakon isplate aranžmana, u dva primerka i u kome se nalaze podaci o smeštaju, trajanju aranžmana, vrsti usluga, prevozu i slično. 


 

BTO

Skraćenica za boravišnu taksu i najčešće se izražava dnevno po osobi.


 

CHECK IN/OUT

Procedura pre ulaska u smeštajni objekat, kada putnik daje voucher i pasoš, ponekad popunjava formular sa ličnim podacima, nakon čega dobija ključ i čeka propisano vreme za ulazak, odnosno procedura napuštanja objekta.


 

OVERBOOKING

Prekoračen kapacitet smeštajnog kapaciteta, odnosno nedostatak smeštajnih kapaciteta prilikom checking-a putnika, do čega najčešće dolazi greškom hotela ili vile, a veoma retko organizatora putovanja. 


 

PAKET ARANŽMAN

Obično je iskazan po osobi i sastoji se od smeštaja sa predvidjenom uslugom, prevoza i često transfera.


 

 

Ostavi komentar

enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png3.png5.png
Danas247
Juče214
Ove nedelje461
Ovog meseca804
Ukupno800135

Na sajtu trenutno

3
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top