Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleSolun

Solun

116970 puta

Solun (gr: Tessa?????? /Tesaloniki/) je drugi po velicini i znacaju grad u Grckoj, posle Atine. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije Središnja Makedonija. Solun je je jedna od najznacajnijih luka Balkana.

U upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali "Velikom Solunu" (šire gradsko podrucje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi oko 1 milion žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja Makedonija. Gravitaciono podrucje grada obuhvata oko 3-4 miliona stanovnika severne Grcke . Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održava i najvece bijenale grcke dijaspore. Osnivac Soluna je kralj Kasandar 316. godine p. n. e.. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog . Ime grada na svim znacajnim jezicima izvedeno je od grckog naziva za grad "Tesaloniki" (Thessaloniki). U jezicima zapadne Evrope grad se najcešce naziva "Salonika", kao varijanta skracenice "Saloniki", koju upotrebljava mesno stanovništvo u svakodnevnom govoru. U južnoslovenskim jezicima preovladuje naziv "Solun", koji je blizak turskoj verziji "Selanik". Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od 20ak km. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušca Vardara u zaliv (17 km zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.

Stanovnitvo grada Soluna je padu tokom poslednjih popisa, ali se ono premešta u predgrada, tako da gradsko podrucje i dalje raste. Danas oko 1 milion stanovnika živi u tzv. Velikom Solunu i to je drugo po velicini gradsko podrucje Grcke, posle Velike Atine. Istorijski gledano, etnicka struktura stanovništva Soluna se veoma promenila u poslednjih stotinak godina. Najuocljivije je prisustvo velikog broja jevreja Sefarda, koji su još u 19. veku cinili polovinu stanovništva u gradu. I posle pripajanja grada savremnoj Grckoj Jevreji su zadržali sva prava kao i Grci, koji je u gradu bilo sve više usled doseljavanja iz manjih mesta, kao i prebezima sa turskih podrucja u Maloj Aziji i na Pontu. 1944. godine u toku nemacke okupacije Grcke u Drugom svetskom ratu Jevreji su oterani u koncentracione logore, gde je vecina (96% ) pogubljena. Preživeli su delom prešli u Izrael.

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sacuvao mnoge gradevine iz slove prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko naslede. Grad je takode bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog znacaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su: Gradski Arheološki muzej se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini poznatog Belog Tornja i na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej poseduje veliku kolekciju ukljucujuci i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velokog, Filipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine.

Druga dragocenost je iz 3. veka p. n. e. papirus Dervenije, jedini netaknuti drevni papirus naden u Grckoj, koji je otkriven u grobnici Dervenije. Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, ukljucjuci spektakularne mozaike kao i caše iz Helenistickog doba ; Arheološko nalazište anticke grcke tržnice u blizini jednog od gradskih autobuskih terminala, na Dikasterion trgu. Ova tržnica je kasnije preuredena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antickog grada a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najocuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte ; Galerijeva Kapija ; Bela kula (grc.:Lefkos Pyrgos), najpoznatiji simbol grada, je originalno izgradena kao deo gradskih zidina. Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od arheološkog muzeja ; Gornji grad (grc.: Ano Poli) sa sacuvanim drvenim kucama iz Otomanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskog razdoblja ; Aristotelov trg je najvažniji gradski trg ; Crkva Sv. Dimitrija je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada ; OTE toranj je u središtu gradskog EKSPO centra ; Crkva Sv. Ðorda je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a crkva pociva na grobu starorimskog cara Galerija ; Crkva Sv. Sofije je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgradena u vreme rane Vizantije ; Crkva Panagija je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgradena u vreme Vizantije ; Gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije.

Solun

 

Više iz ove kategorije « Sank Petrburg

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png3.png7.png
Danas249
Juče214
Ove nedelje463
Ovog meseca806
Ukupno800137

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top