Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropolePrag

Prag

35123 puta

Prag (ceš. Praha, nem. Prag) je glavni i najveci grad Ceške. Nalazi se na reci Vltavi, i ima oko 1,2 miliona stanovnika.Prag spada u najocuvanije velike gradove Evrope, pa je danas njegovo prostano istorijsko jezgro pod zaštitom UNESKOa.

Grad je zbog svog bogatstva poznat i pod nadimkom " Zlatni Prag " . Naziv grada je staroslovenskog porekla i znaci gaz, mesto za prelaz. U današnjem ceškom jeziku ovo bi bila rec práh. Ovaj naziv bi po predanju bio vezan za gaz preko reke Vltave, medutim dokaza za ovu tvrdnju nema. Stoga se danas naziv grada više vezuje za naziv brda na kome podignut Praški grad (zamak), koji se na ceškom izgovara na praze. Po drugom predanju, kada je princeza Libuše, koja je živela na brdu Višehrad (deo Praga), pala u trans, pokazala je prema brdu Hradcani, i rekla kako vidi grad cija ce slava dosegnuti do zvezda. Rekla je svojim ljudima da idu tamo i da ce tamo pronaci coveka koji upravo delje prag za svoju kucu, i da po tome treba da daju naziv gradu. Na ceškom, rec prag je ženskog roda (Praha), pa otuda i naziv " Majka svih gradova " .

Grad Prag se nalazi u "srcu" Evrope, podjednako udaljen od svih njenih granica. On je, takode, u centralnom delu istorijske zemlje Bohemske, koja cini 2/3 današnje Ceške Republike (zapadni i središnji deo). Od Brna, drugog po velicini grada u državi, Prag je udaljen 210 km severozapadno. Najbliži glavni gradovi su Bec (320 km), Bratislava (330 km) i Berlin (350 km).

Prag je smešten u središnjem delu Srednjeceškog pobrda. Grad se obrazovao na nizu devet brda oko okuke reke Vltave - Letna, Vitkov, Opiš, Vetrov, Skalka, Emauzi, Višehrad, Karlov i Petrin. Nadmorska visina grada je od 170 do 400 metara, s tim što se gradsko jezgro nalazi na oko 200 metara.

Veci deo grada leži u dolini reke Vltave, dok je ostatak u dolinama 9 malih pritoka. Prag je osnovan u IX veku po dolasku Slovena u Cešku, tacnije 880. godine osnivanjem Praškog grada. Ubrzo je grad postao sedište njenih kraljeva iz loze Pšemislovica, od kojih ce neki dostici carski položaj u izbornom Svetom rimskom carstvu. Na taj nacin, Prag je u nekim periodima bio prestonica celog carstva.Grad je dostigao svoj vrhunac u vreme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, prvu goticku katedralu u Centralnoj Evropi, u aprilu 1348. godine osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih univerziteta severno od Alpa, i proširio grad ka istoku i jugu. Dana 3. aprila 1347. godine, potpisao je dekret o najvecem srednjevekovnom urbanistickom poduhvatu u Evropi, koji ce promeniti demografsku sliku Praga. Odlucio je da ujedini razna naselja i stvori „Novi grad“. Ovaj grad je nastao na okuci reke Vltave, zašticen tvrdavama Starog grada, sa geometrijski projektovanim ulicama. Godine 1355. godine, Prag je postao prestonica Carstva. Poslednje godine vladavine Karla IV, 1378. godine, Prag je imao 40.000 stanovnika i bio jedan od najvecih gradova tadašnje Evrope.

Kao jedan od najstarijih, najvecih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteden od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je danas prvorazredno turisticko odredište. Arhitektura Praga je raznovrsna, od romanicke, goticke, renesansne, barokne, rokoko, klasicisticke, ampir arhitekture, do pravaca 20. veka secesije i kubizma.

Kroz istoriju grad je dobijao mnoge epitete, kao Praga totius Bohemiae domina (Prag, gospodarica Ceške), Praga mater urbium (Prag, majka svih gradova), ili Praga caput regni (Prag, glava imperije - misli sa na Sveto rimsko carstvo). Car Svetog rimskog carstva Karlo IV nazvao je Prag „zlatni grad“. Od 19. veka zovu ga i „grad stotinu tornjeva“, iako ih u gradu ima cak 550. Vekovima Prag je bio multietnicki grad, sa ceškim, nemackim i jevrejskim stanovništvom. Posle nemacke okupacije u Drugom svetskom ratu (1939.) g., velika vecina jevreja je nestala u holokaustu. Gradani kojima je nemacki jezik bio maternji, a koji su predstavljali vecinu do 19. veka, proterani su posle rata.

U gradu Pragu živi 1.237.893 stanovnika (11,4% stanovništva države). Vecina stanuje u brojnim gradskim naseljima na ivicama gradskog podrucja. Istorijsko jezgro grada ima oko 40.000 žitelja. Iz statistickih podataka se može zakljuciti da dodatnih 300.000 radi u Pragu, iako nisu upisani kao stanovnici.

Znacajan istorijski obrt koji je doneo nadu u bolju buducnost Praga je bila “plišana revolucija”, koja je pocela 17. novembra 1989. godine demonstracijama na Vaclavskim namjestima i dovela do slobodnih parlamentarnih i lokalnih izbora u leto i jesen 1990. godine. Posle razdvajanja Cehoslovacke, 1. januara 1993. godine Prag je postao glavni grad Ceške republike, koja od tada doživljava intenzivan ekonomski razvoj.

Kao kulturno i privredno središte Ceške, Prag je privlacio mnoge cuvene umetnike i naucnike, kao: Jana Husa, Franca Kafku, Bohumila Hrabala, Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonjina Dvoržaka, Vaclava Havela, Alberta Ajnštajna.

Najvece turisticke znamenitosti u Pragu danas su : Stari grad , Staromjetske namjesti (Starogradski trg) , Vaclavske namjesti ( Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica ) , Praški hrad (Hradcani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vek), Karlov most , Jevrejska cetvrt , Lenonov zid , Astronomski sat u Pragu , Narodni muzej i druge .

UNESKO je uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak Svetske baštine.

Prag

 

Više iz ove kategorije « Moskva Rim »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png3.png
Danas235
Juče214
Ove nedelje449
Ovog meseca792
Ukupno800123

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top