Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleNjujork

Njujork

252262 puta

Njujork (zvanicno ime Njujork Siti; engl. New York City) je grad sa najviše stanovnika u Sjedinjenim Americkim Državama, i u centru je medunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u cast vojvode od Jorka. Njujork je jedan od najvecih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, medunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih medunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, cije se sedište takode nalazi u Njujorku .

Današnji simboli Njujorka su: Vol strit, Kip Slobode (poklon Francuske, podignuta je 1886), Bruklinski most (koji spada u najvece i najduže mostove sveta i spaja Menhetn i Bruklin), Empajer stejt bilding, Krajsler zgrada itd. To je bio i Svetski trgovinski centar, koji je srušen 11. septembra 2001. u teroristickom napadu. Poznata mesta su i Peta avenija, Tajms Skver, Central park, Metropoliten muzej i Brodvej, bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u cijem centralnom delu (Midtown) se nalaze mnoga pozorišta .

Grad Njujork se nalazi u državi Njujork, i ima preko 8 miliona stanovnika na 800 km². Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins, i Stejten Ajlend — od kojih bi svaka bila velegrad da se ne nalazi u Njujorku.

Ostrvo Menhetn bilo je naseljeno Lenape Indijancima u vreme kada je otkriveno. Otkrio ga je Italijan Ðovani Veracano. Tek 1609. godine Englez Henri Hadson nacrtao je mapu ostrva. Naseljavanje Evropljana pocelo je tek sa osnivanjem holandske trgovine krznom. Naselje je 1613. nazvano Novi Amsterdam, a nalazilo se na jugu ostrva Menhetn. Piter Miniut je 1626. godine otkupio ostrva Menhetn i Stejten Ajlend od Indijanaca za dinduve u vrednosti od 24$. Iako je ova legenda dosta osporavana, ova transakcija smatra se najuspešnijom u oblasti nekretnina svih vremena. Godine 1664. Britanci su osvojili grad i preimenovali ga u Njujork (New York), u cast engleskog Vojvode od Jorka i Olbanija. Holandani ga ponovo osvajaju 1673. i gradu daju novo ime - Novi Orandž. Godinu dana kasnije, Holadani konacno predaju celu koloniju Nova Holandija Britancima. U gradu je 1712. godine došlo do pobune tamnoputih robova u kojoj su stradala 9, a povredena su još 6 belaca.

Tokom XIX veka, grad se transformiše pod uticajem priliva emigranata. Vizionarski plan za razvoj grada, predvidao je gradenje mreže ulica koje ce se prostirati širom Menhetna, što je i ostvareno 1811. godine. Zatim je 1819. godine otvoren i Iri kanal koji je povezivao atlantsku luku sa poljoprivrednim tržištem SAD i Kanade.

Do 1835. grad Njujork prestigao je Filadelfiju i postao najveci grad SAD. Clanovi stare trgovacke aristokratije podržali su planove za izgradnju Central Parka, koji je postao prvi reljefni park u nekom americkom gradu. Central Park je izgraden 1857. godine.

Izgled Njujorka je jedan od najprepoznatljivijih u svetu. On, zapravo, ima tri odvojena, podjednako poznata, izgleda: Srednji Menhetn, Donji Menhetn i centar Bruklina. Njujork poseduje arhitektonski znacajne zgrade, izgradene u razlicitim stilovima: stil drugog francuskog carstva (The Kings County Savings Bank Building), goticki (Vulvort bilding), Art Deko (Empajer stejt i Krajsler bilding), internacionalni stil (Nju skul i Lever haus) i post-modernu (AT&T Building). Stambeni delovi grada imaju prepoznatljiv izgled i razlikuju se od solitera i poslovnih cetvrti. Cine ih elegantne kuce od opeke i stambene zgrade gradene tokom naglog proširenja grada od 1870. do 1930. Kamenje i cigle su postale glavni gradevinski materijal pošto su drvene konstrukcije zabranjene nakon Velikog požara 1835. godine.

Za razliku od Pariza, koji je vekovima koristio sopstvenu kamenu podlogu, Njujork je uvek morao da dovlaci gradevinski materijal sa velikih udaljenosti. Zahvaljujuci tome, njujorške stambene zgrade obiluju razlicitim teksturama kamena.

Njujork

 

Više iz ove kategorije « Madrid Pariz »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png2.png
Danas234
Juče214
Ove nedelje448
Ovog meseca791
Ukupno800122

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top