Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleMoskva

Moskva

58065 puta

Moskva je glavni i najveci grad Rusije. Nalazi se na reci Moskvi i obuhvata površinu od 1097,12 km². Broj stanovnika brzo raste i prema popisu iz 2008. ima ih 10,5 miliona. Po poslednjem popisu iz 2004. u Moskvi je živelo 11.273.400 stanovnika. Samim tim Moskva je najnaseljeniji grad u Evropi, dok urbano stanovništvo grada cini 1/10 ruske populacije.

Moskva ima status grada federalnog znacaja (federalnog subjekta). Uz nju, takav status u Rusiji ima još samo Sankt Peterburg. Nalazi se u Središnjem federalnom okrugu. Administrativno se deli na 10 okruga koji se dele na mnogobrojne podrucne uprave.

U središtu grada nalazi se Kremlj, utvrdeni kompleks koji je do 1703. bio politicko središte Ruskog carstva, a od 1918. Sovjetskog Saveza, i od 1991. Ruske Federacije. Uz istocni zid Kremlja prostire se Crveni trg, mesto mnogih državnih ceremonija. Na trgu se nalaze i dve verovatno najpoznatije moskovske gradevine - crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina.

Moskva je takode veliki ekonomski i trgovacki centar, dom velikog broja milijardera. U 2007. Moskva je drugu godinu za redom proglašena za grad koji je najskuplji na svetu za život.

Grad je nazvan po reci (na staroruskom: gra´d Mosko´v, bukvalno prevedeno kao „Grad uz reku Moskvu“). Pravo poreklo imena je nepoznato ali ipak postoji nekoliko pretpostavki. Jedna od pretpostavki govori o tome da ime dolazi iz drevnog finskog jezika i znaci „mracan“ ili „zamucen“.

Nalazi se u centru evropskog dela bivšeg SSSR, na obalama reke Moskve, velikoj Ruskoj niziji, prosecno na oko 120 m nadmorske visine. Oblast Moskve izložena je hladnim arktickim i sibirskim klimatskim uticajima. Srednja januarska temperatura je –8 °C, minimum -42 °C. U julu temperatura iznosi oko 19 °C, maksimum 38 °C (2010).

U Moskvi, vecini zapadne Rusije i Sankt Peterburgu se primenjuje ista vremenska zona. Tokom zimskog perioda, primenjuje se takozvano Moskovsko standardno vreme, koje je 3 sata napred, a tokom letnjeg perioda, 4 sata unapred.

Najstarije jezgro i centar grada je Kremlj, ispred kojeg je Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu. Kremlj je centralni deo starih ruskih utvrdenih gradova iz feudalnog doba opasan zidovima sa kulama. U Kremlju su se nalazili knežev dvor, saborna crkva i kuce plemstva. Posle Drugog svetskog rata izgradene su mnogobrojne prostrane stambene cetvrti, široki bulevari sa alejama, trgovima i parkovima.

Grad je politicko-upravno podeljen na 17 rejona. Sedište je najviših državnih organa i naucnih ustanova (kojih u Moskvi ima 535), sanitetskih ustanova, instituta, laboratorija, biblioteka (oko 4.000), muzeja, pozorišta, umetnickih galerija.

Moskva ima nekoliko univerziteta (medu kojima su MGU Lomonosov, MGIMO, MGTU, MFTI, MIREA, M?I i drugi), sa univerzitetskim gradom izgradenim na Vrapcevim brdima. Najstariji univerzitet je Lomonosov, osnovan 1755. godine. Moskva je grad sa mnogobrojnim umetnickim i arhitektonskim spomenicima.

U blizini Moskve nalazi se atomski centar Rusije i institut za nuklearna istraživanja. U okolini grada izgradena je i prva atomska elektricna centrala. U zoni od oko 10 km od Moskve je šumski zeleni pojas u kojem su podignuti mnogi stadioni i sportski centri.

U Moskvi postoje pet putnickih aerodroma: Šeremetjevo, Domodedovo, Vnukovo, Bijukovo i Ostafijevo. Šeremetjevo predstavlja aerodrom na koji dolazi šezdeset procenata putnika sa medunarodnih letova. Takode oko Moskve postoje i manji aerodromi kao što je Mjackovo na koji slecu privatni avioni i helikopteri.

Moskva ima devet vecih železnickih terminala, i još nekoliko manjih stanica. Terminali su Beloruski, Kazanjski, Kijevski, Kurski, Lenigradski, Pavelecki, Riški, Savjolovski i Jaroslavski železnicki terminal. Svi se nalaze oko centra grada ali u svaki od njih dolaze vozovi iz razlicitih delova Evrope i Azije. Pošto su vozovi najjeftiniji vid saobracaja u zemlji vecina Rusa putuje njima, posebno za Sankt Peterburg i na istok Transsibirskom železnicom.

Moskva je najvece recno pristanište Rusije, povezana kanalima i rekom Volgom sa 5 mora (Baltickim, Belim Azaskim, Crnim i Kaspijskim morem/jezerom). Reka Moskva je pritoka Oke i protice kroz Moskvu dužinom 45 km, gde je široka 100-150 m. Od 1932-1937. spojena je kanalom sa Volgom Postoje i dva recna terminala Severni i Južni. Pored njih Moskva ima i Centralnu autobusku stanicu kroz koju dnevno prode 25, 000 putnika.

Podzemna železnica (metro) postoji od 1935. Moskovski metro ukupno ima 282,4 km pruge, 12 linija i 173 stanica. Prosecnim radnim danom u metrou se preveze 8-9 miliona putnika. Iako nije najveci, najstariji i najsavremeniji, moskovski metro je po mnogim najlepši.

Pored podzemne železnice u Moskvi postoji 6 automobilskih magistrala i puteva. Kako geografski položaj Moskve odreduje klimatske uslove, te da su dani zimi kraci a noci duge i leti obratno, radno vreme zaposlenih u gotovo svim kompanijama na ovom prostoru pocinje izmedu 10 i 11 casova pre podne. Stim u vezi, cuvene moskovske gužve u saobracaju pocinju u ovo vreme i imaju svoj nastavak od 18 - 20 casova navece. Pored ogromnih bulevara sa po 10-ak traka u jednom pravcu, saobracaj za vreme špica odvija se vrlo usporeno pa i krace ture (od 10 km) traje po nekoliko sati, što ni malo ne cini Moskovljane nervoznim te život u blizini ovih bulevara cini relativno mirnim. Sa takvim predznanjem, lako je zakljuciti da je cuvena moskovska izreka : "Dva posla u Moskvi u jednom danu nije moguce obaviti" zapravo i realna slika Moskve. Kako se grad ujednaceno razvijao radijalno u svim pravcima, veliki broj pseudo kružnih ulica koje su tom prilikom nastajale stvarale su mnoštvo alternativnih pravaca, te se vecina Moskovljana krece na putu do posla u jednom a vraca sa istog drugim pravcem.

 

Više iz ove kategorije « Pariz Prag »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png1.png
Danas233
Juče214
Ove nedelje447
Ovog meseca790
Ukupno800121

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top