Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleMilano

Milano

22848 puta

Milano (ital. Milano, lom. Milan, od keltskog Mediolanum) je drugi po velicini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u severnoj Italiji. Milano se smatra „privrednim srcem“ Italije. Grad je takode i svetski poznat privredni, modni i medijski centar.

Milan je cuven po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i velikom arhitektonskom i umetnickom nasledu. U svetu Milan je najpoznatiji kao jedno od središta svetske mode (uz Pariz i Njujork).

Milano se nalazi u severnom delu Italije, u centralno-zapadnom podrucju nizine reke Po, izmedu reka Ticino i Ada, i takode izmedu reke Po i najjužnih obronaka Alpa. Grad na ravnicarskom terenu, ali neposredno severno pocinju prvi bregovi i brda. Milano nema izlaz na more ili reku, a najbliža pomorska luka je Đenova na 145 km južno. Od glavnog grada Rima grad je udaljen 585 km severno, a od prvog veceg grada, susednog Torina, 130 km istocno. Iako se Milano nije razvio kao grad na reci ne može se reci da vodotoci nisu prisutni. Tako je gradska oblast okružena rekama Olonom na zapadu i Lambrom na istoku. Brojni kanali povezuju grad sa jezerima na severu i rekama Lombardije. Površina gradskog podrucja je 181 km˛, dok je nadmorska visina 122 m.

Milanska klima je vlažna, a magla i smog smatraju se redovnim pojavama . Prosecne temperature su -4/+6 °C u januaru i +15/+28 °C u julu. Snežne padavine relativno su uobicajene po zimi, iako su poslednjih 15–20 godine opale po ucestalosti i obimu. Istorijski prosek u zoni Milana je izmedu 35 i 45 cm; povremeno se dogadaju pojedine snežne oborine s preko 30–50 cm u 1–3 dana, s rekordnih 80–100 cm za vreme poznatog snega januara 1985. Vlaga je dosta visoka tokom cele godine te se godišnje padaline krecu oko 1000 mm . Prema stereotipnom imidžu, grad je cesto pokriven maglom karakteristicnom za bazen reke Po, premda je uklanjanje rižinih polja kod južnih predgrada, efekt ostrva urbane vrucine i smanjenje nivoi zagadenja poslednih godina taj fenomen smanjilo, barem u središtu grada.

2008. godine. Milano je imao nešto blizu 1.300.000 stanovnika, dvostruko više kao na pocetku 20. veka, ali za 30% manje nego 1970. godine. Opadanje stanovništva tokom proteklih decenija uzrokovano je preseljenjem stalnim stanovništva (mahom mladih porodica) u mirnija predgrada sa višim kvalitetom života. Ovo se odraža se i na gradsko stanovništvo, koje je izuzetno staro i sa nikim prirodnim priraštajem.

Grad danas ima znacajan udeo imigrantskog stanovništva. 86% stanovnika su gradani Italije. Ostalih 14% su doseljenici iz svih krajeva svega.

Milano ima ogromno gradsko podrucje sa oko 3 miliona stanovnika (tzv. "Veliki Milano"). Metropolitensko podrucje grada ima oko 7,5 miliona stanovnika i prevazilazi granice ne samo gradksog okruga, vec i granice Lombardije.

Milano je industrijska metropola Italije i važi za jedan od privredno najznacajnijih gradova Evrope. Od oko 200 najvecih preduzeca Italije, skoro polovini je sedište upravo u Milanu.

Tu se nalazi vecina izdavackih kuca, reklamnih kampanja, instituta za istraživanje tržišta i trgovacka udruženja zemlje. On je i centar mode i dizajna. a 1910. godine ovde je osnovana fabrika automobila Alfa Romeo (danas deo Fijata). Takode svetski poznata firma guma i kablova, Pireli, nalazi se u Milanu.

Grad Milano naziva se i "severnim biserom", buduci da ima dugu i burnu prošlost. Ona pocinje u antici kada su podigli Rimljani pokorivši Severnu Italiju i njene stanovnike Gale. Svedoci tog dogadaja su mnoge gradevine sada izuzetno posecene od strane turista. Veoma je važno napomenuti da je Milano jedan kraci period bio prestonica svemocnog i snažnog Rimskog carstva, pod kojim je podrhtavao veci deo Evrope.

Ipak, danas je Milano savremeni grad, ali još uvek poseduje stare gradevine koji mu daju dušu. Najznacajnije znamenitosti su:

Milanska katedrala (Duomo) - Ova gradevina je najvažniji arhitektonski simbol grada i majstorsko delo italijanske gotike. Nalazi se na trgu koji je dobio ime po katedrali (Piazza del Duomo). Pocela je da se gradi krajem 14. veka, a doradivala se i u prošlom veku ; zamak Sforca - predstavlja znacajan srednjovekovni spomenik. Cesto je prepravljan, a danas je pretvoren u muzej, institut za umetnost i istoriju ; Galerija Vitorio Emanuele - To je jedan od najimozantnijih i najlepših primera tržnih centara iz 19. veka ; Milanska skala - Milano je svetski poznat i po operi, Milanskoj skali, sagradenoj u XVIII veku. U njenoj dvorani ima mesta za preko 3000 gledalaca. Ova gradevina raspolaže i pozorišnim muzejom, a to je u stvari istorija skale ; Crkva Santa Marija dela Gracije - Godine 1492. godine došao je Leonardo da Vinci na Milanski dvor. Leonardo je u Milanu nacrtao je brojne skice brana za izgradnju kanalnog sistema. U crkvi Santa Marija dela Gracije nalazi se cuvena „Tajna vecera“ ; Crkva svete Anastazije ; Trijumfalni luk - spada medu najzanimljivije turisticke objekte i predstavlja neoklasicno delo namenjeno prvo Napoleonu, a kasnije kralju Vitoriju Emanuelu II ; Nacionalni muzej znanja i nauke „Leonardo da Vinci“; Muzej oslobodenja; Muzej Mansonija ; Galerija di Brera ; Nacionalna biblioteka di Brera, ...

Milano

 

Više iz ove kategorije « London Madrid »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png2.png
Danas234
Juče214
Ove nedelje448
Ovog meseca791
Ukupno800122

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top