Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleLisabon

Lisabon

106118 puta

Lisabon (port. Lisboa) je glavni grad Portugalije. Ujedno to je i najveci grad u državi i središte portugalske politike, privrede i kulture. Lisabon je takode trece po velicini i znacaju središte Iberijskog poluostrva, posle Madrida i Barselone.

U samom gradu Lisabonu živi oko 550 hiljada stanovnika, ali Lisabon sa prigradskim naseljima (tzv. "Veliki Lisabon") ima cak 2,9 miliona stanovnika, što predstavlja oko 25% stanovništva države. Grad je sedište istoimenog okruga Lisabon, gde cini jednu od opština.

Naziv grada najverovatnije vuce korene od naziva fenicanske naseobine na datom mestu, koja se zvala Alis Ubo (fen. Allis Ubbo), u prevodu bezbedna luka. Postoji i druga pretpostavka, a to je da današnji naziv vodi poreklo od prerimskog naziva za reku Težo - Liso ili Lusio. Sigurno se zna da se vec u starorimsko doba naziv ustalio kao Olisipo, iz koga je izveden današnji naziv.

Reljef: Lisabon se nalazi u brežuljkastom, priobalnom podrucju zapadnog dela Iberijskog poluostrva. Dato podrucje je plodno i gusto naseljeno. Grad stoga ima velike razlike u visini, od 0 do 90 metara, s tim što je središte na 10-50 metara nadmorske visine.

Klima: Klima u Lisabonu je sredozemna sa blagim zimama i toplim letima. Prosecna godišša temperatura je 17°C. Grad je evropska prestonica sa najblažom zimom. Godišnja kolicina padavina je u proseku 726 mm/m˛.

Vode: Lisabon leži na estuarskom ušcu reke Težo u Atlantski okean, što predstavlja strateški važno mesto. Dati estuar omogucava ulaz i vecih brodova. Grad u upravnim granicama leži na desnoj obali reke, ali je šire gradsko podrucje Grad Lisabon je najzapadniji veci grad u kopnenom delu Evrope, a blizu Lisabona nalazi se i najzapadnija tacka kopnene Evrope. Lisabon je smešten u zapadnom delu Portugalije i u krajnje zapadnom delu Iberijskog poluostrva. Od drugog po velicini grada u Portugaliji, Portoa, grad je udaljen 320 kilometara južno, a od najbližeg drugog glavnog grada, Madrida, Lisabon je udaljen 620 kilometara zapadno.

Po poslednjih procenama iz 2011. godine opština Lisabon (tj. grad u upravnim granicama) ima oko 545 hiljada stanovnika, podeljenih na 53 mesne zajednice. Ovo je osetno manje nego 1960. godine kada je grad imao preko 800 hiljada stanovnika, a ishod je preseljenja velikog dela stanovnika u predgrada sa višim kvalitetom života i razvoja privrede vezane za usluge (turizam, trgovina, poslovanje).

Medutim, metropolitensko podrucje Lisabona je znatno vece - oko 2,9 miliona stanovnika ili preko 25% stanovništva države. Kao i drugi veci gradovi zapadne Evrope i Porto ima šaroliko stanovništvo. Posebno su brojni noviji useljenici iz Brazila, nekadašnje portugalske kolonije.

Lisabon je vec vekovima najvažnije privredno središte Portugalije. Oblast Lisabona je najbogatija u Portugaliji i u njoj se stvara 45% BDP.

Danas je gradska privreda zasnovana na oduvek važnim luckim delatnostima i danas sveprisutnim uslugama (trgovina, bankarstvo, turizam, poslovanje), dok industrija danas ima manji znacaj i vezana za predgrada. Takode, grad je važno trgovište za poljoprivredne proizvode Portugalije (vino, masline, voce).

Poslednjih godina gradska privreda veoma zavisi od razvijenog turizma. Turiste najviše privlace stari deo grada sa boemskom cetvrti Alfama, kao i blizina morskih letovališta na Atlantiku.

Grad obiluje lepim gradevinama svih stilova, uglavnom nastalih nakon zemljotresa iz 1755. godine. Staro jezgro grada je pod zaštitom UNESKA kao svetska baština. Lisabonska katedrala potice iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u cast prekomorskih otkrica podigao izmedu 1515. i 1521. godine kralj Manuel I Portugalski, kako bi branila gradsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se isticu oni posveceni morima i okeanima. Grad ima i poznatu operu.

Gradski prevoz je dobro razvijen. Grad se oslanja na metro sistem koji povezuje sve krajeve grada. Koriste se i tramvaji koji su jedna od gradskih znamenitosti i autobusi. Postoje dva mosta preko reke Težo, a koriste se i brodovi. Most Vasko de Gama je najveci u Evropi (17,2km). Aerodrom Portela je najveci u Portugalu. Stanica Orjent koja predstavlja delo savremene arhitekture, je važno saobracajno cvorište Lisabona.

Lisabon

 

Više iz ove kategorije « Krakov London »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png4.png
Danas236
Juče214
Ove nedelje450
Ovog meseca793
Ukupno800124

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top