Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleJerusalim

Jerusalim

26500 puta

Jerusalim (heb. ?????????????, Jerušalajm; arap. ??????, El Kuds; grc. ?e??s???µa; lat. Hierosolyma) je glavni grad Izraela i drevni grad na Bliskom istoku u istorijskoj regiji Palestini, biblijski Svetoj Zemlji, Zemlja Izraela. Palestinska Narodna Samouprava smatra istocni Jerusalim svojim glavnim gradom, iako Izrael to ne priznaje. Grad je pod de facto vlašcu i administracijom Izraela. Rešenje o trajnom politickom statusu Jerusalima je jedna od glavnih tema u rešavanju Bliskoistocnog konflikta.Grad ima izuzetan znacaj za tri velike religije: judaizam, hrišcanstvo i islam.

Jerusalim se nalazi medu brdima Judeje, na 770 m nadmorske visine, izmedu Sredozemnog i Mrtvog mora. Godine 2007. grad je imao 747.600 stanovnika.Jerusalim je 2007 godine imao 746.000 stanovnika, od cega 64% Jevreja, 32% Muslimana , 2% Hrišcana i 2% ostalih, Iako je u antcko vreme Jerusalim bio velik grad, u kasnijem istorijskom periodu, posebno za vreme Otomanske Imperije, njegova velicina bila je znatno smanjena. Tako je 1844 godine Jerusalim imao svega 15510 stanovnika, od cega oko 7120 Jevreja, 5000 Muslimana i 3390 Hrišcana . Po britanskom popisu iz 1922 godine, Jerusalim je imao 62,578 stanovnika, od cega 33,971 Jevreja 13,413 Muslimana i 14,669 Hrišcna.

Prva svedocanstva o prisustvu ljudi u ovom kraju su keramicke posude iz vremena 5000 godina p. n. e. Jerusalim je prvi put naseljen oko 1800. godine p. n. e, i po tome je jedan od najstarijih gradova na svetu. U njemu su se sretale mnoge kulture od antickog do modernog doba. Stari grad je podeljen na cetiri cetvrti: jevrejsku, hrišcansku, jermensku i muslimansku, koje su medusobo odeljene zidovima.Osvojio ga kralj David 997. godine p. n. e. i ucinio ga glavnim gradom svog ujedinjenog carstva. Ovde je kralj Solomon sagradio prvi hram. Jerusalim je postao veliki sveti grad Jevreja (Ps 122,3-7). Grad i hram je srušio Navukodonosor 586. godine p. n. e, a obnovili ih Jezra i Nemija posle povratka iz vavilonskog ropstva.Rimljani su osvojili Jerusalim 63. p. n. e., a razrušili ga 70. godine nove ere.

Hristos je posecivao Jerusalim o verskim praznicima (kao što je bio obicaj važeci za sve Jevreje. Ovde je raspet na Golgoti, pogreben i posle tri dana, po biblijskom verovanju, slavno vaskrsao. Odavde se vazneo i poslao svoga Svetog Duha na Dan Pedesetnice, što je rodendan Hristove crkve (Dap 2).

Godine 637. muslimani su osvojili grad, naselili se ovde i uglavnom ostali do 1948. godine, kada je stvorena sadašnja država Izrael. Do 1966. godine bio je podeljen izmedu Izraela i Jordana, a od tada je Izrael anektirao ceo grad. Otkako je ovde po dolasku muslimana podignuta „Kupola na steni“ (Omarova ili Aksa Džamija), Jerusalim je postao sveti grad i trece religije. Po hrišcanskom verovanju, Jerusalim je praslika Nebeskog Jerusalima, koji ce se ostvariti na kraju ovog veka.

Jerusalim je jedinstven po tome što oznacava sveto mesto za tri vere: hrišcanstvo, judaizam i islam.

Zidine starog grada opasuju prostor na kojem je zaceta citava današnja jevrejska, hrišcanska i muslimanska civilizacija. Na tom mestu nalaze se najznacajniji istorijski spomenici kao i mesta na kojima su se, po predanju, odigrali dogadaji opisani u svetim knjigama - Bibliji i Kuranu.Statisticki godišnjak grada Jerusalima govori da u gradskom podrucju postoje 1204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije. Neke lokacije, poput prostora gde se nekada nalazio Jerusalimski hram, su cesto povod za sukobe.Od 10. veka pre nove ere Jerusalim je za jevreje sveto mesto na kome se nalazio Solomonov i Drugi jerusalimski hram. U Starom zavetu Jerusalim se pominje 632 puta. Ovaj grad se stalno pominje kao mesto gde se objavljuju biblijska Božja prorocanstva i zapovesti. Ovo je posebno karakteristicno za knjige proroka Danijela, Jeremije, Isaije, Jezekilja, Zaharija i za psalme. Jedno od najposecenijih mesta u Jerusalimu je ostatak Solomonovog hrama, Zapadni zid, nama poznatiji kao Zid placa. Jevreji iz celog sveta dolaze da se mole ispred ovog zida ostavljajuci poruke na hartiji u pukotinama zida. Ovde se mole i hasidi - vernici sa dugackim zulufima, crnom bradom, u crnim odorama i sa šeširima koji lice na cilindre. Znacajna mesta za Jevreje su, pored Zapadnog zida, još i Davidov i Solomonov grob.Za hrišcane je Jerusalim sveti grad jer je to mesto gde je Isus Hristos mucen, razapet i vaskrsao. Jerusalim se pominje u Novom zavetu više od 100 puta. Po biblijskom verovanju, Isus je ovde donesen ubrzo posle rodenja, tu je kasnije isterao trgovce i menjace novca iz hrama, i tu je vecerao sa apostolima. Neposredno izvan drevnog Jerusalima (verovatno mesto je danas unutar grada), Isus je raspet i sahranjen. Hrišcanski hodocasnici i turisti posecuju ulicu kojom je Hristos prošao kada je voden na pogubljenje. Njeno ime je Via Dolorosa, što znaci „Put bola“. U ulici su oznacena mesta na kojima je Isus padao noseci krst. Danas se tu nalazi pijaca. Na brdu Golgota, gde je razapet Hristos, danas se nalazi crkva Vaskrsenja Hristovog(Crkva Svetog Groba), a u rupu u zemlji u koju je bio poboden krst posetioci stavljaju ruke.

Za razliku od Biblije i Tanaha, Kuran nijednom ne pominje Jerusalim. Ipak, ovaj grad se tradicionalno smatra trecim najsvetijim mestom u islamu, posle Meke i Medine. Za pripadnike muslimanske vere znacajna je džamija Al Aksa ispred koje se nalazi kamen sa otiscima kopita Muhamedovog konja. Predanje kaže da je konj svoje otiske u njemu ostavio neposredno pre nego što se Muhamed vazneo u nebo, gde se pridružio ostalim prorocima islama.

U Jerusalimu deluje veliki broj religijskih zajednica i pokreta. Misionarstvo je zabranjeno u celom Izraelu.Najbrojnija verska zajednica u gradu su jevreji. Ovde su više nego u ostatku Izraela prisutni ultraortodoksni (ne-cionisti) i ortodoksni jevreji (cionisti).Od islamskih zajednica zastupljeni su suniti, šiiti, alaviti i drugi.

Hrišcanske crkve koje deluju u Jerusalimu su: Grcka pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Sirijska pravoslavna crkva, Melkitska grkokatolicka crkva, Starokatolicka crkva, Rimokatolicka crkva, Luteranska crkva, Anglikanska crkva, Jermenska apostolska crkva i Etiopska pravoslavna crkva.Jerusalim

 

Više iz ove kategorije « Dubai Krakov »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png1.png
Danas233
Juče214
Ove nedelje447
Ovog meseca790
Ukupno800121

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top