Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleDubai

Dubai

21834 puta

Dubai (arap. ????) je jedan od najvecih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad ovog emirata se takode zove Dubai i u njemu živi oko 1.241.000 stanovnika. Dubai je pored Abu Dabija najveca teritorija u emiratima. Dubai i Abu Dabi su jedina dva emirata koja još uvijek imaju pravo veta kada je u pitanju nacionalana sigurnost. Dubai se prvi put spominje 1095, a najstarije naselje potice iz 1799. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija.

Prema popisu iz 2006. u ovom gradu živi 1.492.000 stanovnika. Posle Šangaja, Dubai je grad sa najbržim razvojem, svakog dana se u proseku izgradi 800 novih stanova ili kuca.

Dubai se nalazi u Ujedinjenim Arapskim emiratima i smešten je na obali Persijskog zaliva. Nadmorska visina mu je 16 m. Emirat Dubai se granici sa emiratima: Abu Dabi na jugu, Šardžahom na severoistoku i sultanatom Oman na jugoistoku. Hata, mala enklava ovog emirata je okrušena sa tri strane sultanatom Oman i emiratima Ajman i Ras Al Khaimah. Persijski zaliv cini zapadnu obalu emirata. Dubai zazuzima površinu od 4.114 km˛ što predstavlja znacajno povecanje zemljišta u odnosu na pocetnih 3.880 km˛. Razlika u površini dobijena je zahvaljujuci otimanju zemljišta od mora i vadenju peska sa morskog dna.

Dubai leži u Arabijskoj pustinji, ali mu se topografski izgled drasticno razlikuje od same pustinje po tome što je predeo oko Dubaija prošaran pešcanim pustinjskim predelima, dok u ostalim delovima, a narocito na južnim, preovladava pešcana pustinja. Pesak, koji se uglavonm sastoji od zdrobljenih školjki i korala, je sitan, cist i beo. Istocno od grada, solju prekriveno obalsko podrucje, poznato i kao sabkha, predstavlja put do dina kako na severu tako i na jugu. U smeru istoka nalaze se više dine koje zbog gvozdenog oksida u sebi imaju crvenu boju.

Ravna pešcana pustinja vodi na zapad do planine Hadžar, koja se pruža duž granice Dubaija sa Omanom i Hatom. Lanac Zapadni Hadžar je neplodan, neravan i porušen predeo, ciji planinski vrhovi dostižu visini na pojedinim mestima i do 1.300 metara.Dubai nema prirodnu reku ili oaze, ali ima prirodan zaton, nazvan reka Dubai, koji je vremenom proširivan i produbljivan tako da sad predstavlja siguran plovni put i za velike brodove koji njime plove. Dubai takode ima i nekoliko klisura i izvora vode koji nastaju u planinama Zapadnog Hadžara. Ogromno more i pešcane dine prekrivaju veci deo južnog Dubaija i vode u pustinju poznatu kao Prazana cetvrtina.Seizmicki Dubai je u veoma stabilnoj zoni, nedaleka seizmicka linija koja je udaljena 200 km od Ujedinjenih Arapskih Emirata gotovo da i nema uticaja na seizmicka dešavanja u Dubaiju. Strucnjaci takode predvidaju da ne postoji opasnost od nastanka cunamija jer voda Persijskog zaliva nije dovoljno duboka za nastajanje cunamija.Vode Dubaia su dom za preko 300 vrsta riba, ukljucujuci tropske ribe, zatim meduze, korale, delfine, kitove i ajkule. Razlicite vrste kornjaca takode mogu biti pronadene u regionu, ukljucujuci i Hawksbill i zelenu kornjacu koja se nalazi na listi zašticenih životinjskih vrsta.

Drvece raste u prerijama unutar planina Zapadnog Hadžara. Nekoliko samoniklih palminih drvoreda kao i zaliv Dubai pružaju se kroz grad u pravcu severoistok-jugozapad. Istocni deo cini lokalite poznat kao Deira i nalazi se uz bok Sharjah emirata, i grad Al Aweer na jugu. Dubai medunarodni aerodrom smješten je na jugu Deira, dok je aerodrom Palm Deira smješten severno od Deire na obali Persijkog Zaliva.

Najveca koncentracija zemljišta i gradevina je zapadno od Dubai zatona, na priobalnom podrucju poznatom kao Jumerah. Port Rashid, Jebel Ali, Burj Al Arab, i Palm Jumeirah, tematske i slobodne trgovinske i ostale zone, kao što je Business Bay su takode smeštene ovde.Klima je veoma suva sa tek oko 100 mm kiše godišnje. Padavine su koncentrisane izmedu januara i marta. Od kraja aprila do pocetka novembra tek jednom mesecno pada kiša (višegodišnji prosek). Usled vlažnosti vazduha od oko 60%, subjektivni osecaj toplote je znatno manji nego npr. u Evropi.

U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veci deo ovog dela sveta, živeo je od ribolova i lova na školjke. Situacija se drasticno promenila pronalaskom nafte, a cela ova regija je veoma bogata naftom. Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svetskih proizvodaca. To je dalo mogucnosti i ovom gradu kao i celom emiratu da brzo napreduje. Znajuci da rezerve nafte nece trajati vecno Rašid bin Saed Al Maktum, emir (šeik) Dubaija od 1958.-1990., je imao ideju kako da Dubai ucini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Poceo je sa detaljnim planovima za razvoj najveceg svetskog turistickog mesta. Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizicki radnici na ogromnim gradevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povecao se 4 puta.

U pocetku su gradevine bile nešto skromnije da bi 1990ih godina poceli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim cudima. Jedan od takvih je hotel Al Arab, koji je zvanicno najveci i najviši hotel na svetu, i ujedno jedini hotel sa 7 zvezdica. Napravljen je u obliku jedra na ribarskom brodicu po želji samog emira. Ulazni hol je najveci na svetu, viši od same Ajfelove kule. Medutim nakon njegovog završetka pocele su da se grade još nestvarnije tvorevine: poluostvrva u obliku palme i ostrva koja zajedno prave izgled cele zemaljske površine. Jedno veštacki napravljeno ostrvo na tom arhipelagu košta preko 30 miliona dolara. Ceo grad ima veliki broj luksuznih tržnih centara, a jedan od njih je toliko veliki da su u njemu smestili skijašku stazu.

Danas je Dubai grad prestiža za veliki broj turista iz vrhova svetske elite. Iako je grad nastao na proizvodnji nafte, ona sada ucestvuje sa samo 4% u ukupnom nacionalnom dohotku koji iznosi preko 45 milijardi dolara.

 

Više iz ove kategorije « Bratislava Jerusalim »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png3.png
Danas235
Juče214
Ove nedelje449
Ovog meseca792
Ukupno800123

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top