Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleBratislava

Bratislava

231702 puta

Bratislava (slov. Bratislava) je glavni i najveci grad Slovacke i sedište Bratislavskog kraja. Udaljena je samo 60 km od Beca, a pre Prvog svetskog rata njegovo je predgrade bilo povezano sa Bratislavom elektricnim tramvajem. S obzirom na medusobnu udaljenost, Bec i Bratislava su najbliži glavni gradovi u Evropi. Granice grada gotovo dosežu državne granice sa Austrijom i Madarskom.

Na istocnoj obali Dunava nalazi se stari, istorijski deo grada, a na zapadnoj se smestio moderni deo grada. Nekada poznat kao nemacki Pressburg ili madarski Pozsony oduvek je bio jedno od kulturnih središta srednje Evrope. Kao središte viševekovne istorije bio je raskrsnica brojnih kultura i trgovinskih puteva. Danas je najvažnije industrijsko i kulturno središte Slovacke.

Kao središte viševekovne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno istorijskim gradevinama koje su vecinom smeštene u starom delu grada koje je glavno mesto bogatih kulturnih dešavanja tokom cele godine.

Nakon završetka Prvog svetskog rata ime grada je zvanicno 1919. promenjeno u Bratislava. Naziv je stvorio Šafarik u prvoj polovini XIX veka, izvodeci ga od imena starog bohemskog vladara Bretislava. Ime je vrlo brzo prihvaceno medu Slovacima i u širokoj je upotrebi od sredine XIX veka.

U vecini jezika se danas koristi naziv Bratislava, osim nemackog (Preßburg) i madarskog (Pozsony) koji koriste nazive iz doba Austrougarske monarhije, dok naziv Požun predstavlja arhaizam u južnoslovenskim jezicima.

Bratislava leži na obe obale reke Dunav, kod granice Slovacke sa Austrijom i Madarskom, i na samo sat vremena vožnje do granice sa Ceškom Republikom. To je jedini grad na svetu koji se granici sa dve države. Malim Karpatima (svk. Malé Karpaty), koji se nalaze uz grad pocinje da se pruža planinski masiv Karpati.

Bratislava je udaljena samo 50 km od austrijske prestonice Beca.

Ostale reke, ukljucuju Moravu, koja formira severozapadnu granicu grada i Mali Dunav.

Pocetak planinskog lanca Karpati nalazi se na teritoriji grada (Mali Karpati). Podunavska nizija i nizijsko podrucje Zahorije se takode nalaze na podrucju grada. Najniža tacka grada nalazi se na Dunavu (126 m), dok je najviša Devinska Kobula (514 m). Prosecna visina u gradu je 140 metara.

Prema popisu iz 2001. godine u Bratislavi živi 428.672 stanovnika (procena za 2005. je 425.459 stanovnika). Najnaseljeniji je okrug Bratislava V u kojem živi više od 120.000 stanovnika, dok je najslabije naseljen okrug Bratislava I gde živi manje od 45.000 stanovnika. Prema proceni iz 2005. prosecna starost stanovništva je 38.7 godina.

Od osnivanja grada pa sve do 19. veka, Nemci su bili najbrojnija etnicka grupa u gradu. Nakon austrougarske nagodbe iz 1867, grad je snažno madarizovan, tako da je pod kraj Prvog svetskog rata ovo bio nemacko-madarski grad u kojem su Slovaci bili najveca manjina. Osnivanjem Cehoslovacke 1918. godine, grad je zadržao multieticnost, ali su se snažno promenili demografski trendovi. U ovom razdoblju snažno je porastao broj Slovaka i Ceha, dok je broj Nemaca i Madara snažno opao. Godine 1938, 59% stanovništva cinili su Slovaci i Cesi, dok su Nemci cinili 22%, a Madari 13% stanovništva grada. Osnivanjem prve Slovacke Republike 1939., dogodile su se nove demografske promene u kojima je smanjen broj Ceha i Židova. Nakon 1945. godine, ponovnim uspostavljanjem Cehoslovacke znatno je smanjen broj Nemaca i Madara. Time je grad izgubio svoj multietnicki karakter, tako da od 1950-ih oko 90% stanovništva grada cine Slovaci.

Jedna od najupadljivijih zgrada u gradu je zamak Bratislava, lociran na platou 82 metra iznad Dunava. Zamak postoji na tom mesto od prastarih vremena. Bila je akropola keltskog grada, deo Rimskog carstva, ogromno uporište Slovena i politicki, vojni i religiozni centar Velike Moravske. Dvorac od kamena je sagraden u 10. veku (kao deo Madarske), pa je promenjen u gotsko anti-hutsko utvrdenje pod Sigmundom od Luksemburga 1430.; u 1562. postaje renesenski zamak, i 1649. se rekonstruiše u baroknom stilu. Pod kraljicom Marijom Terezija, dvorac je preureden u prestižno sedište kraljevskog guvernera Alberta Tešena, koji je osnovao galeriju slika u dvorcu, koja je kasnije premeštana u Bec. 1784, kada je Bratislava prestala biti prestonica Madarske, dvorac se pretvorio u školu katorickog sveštenstva, i kasnije, 1802, u barake. 1811. dvorac je zapaljen nepažnjom francuskih stražara, i izgoreo je u potpusnosti. Takav je ostao sve do 1950-ih, kada je rekonstruisan u potpnosti u stilu iz doba Marije Tereze.

Drugi dvorac, Devin (sada u ruševinama) je grad Bratislava-Devin. Nalazi se na mestu gde se Morava, koja formira granicu izmedu Austrije i Slovacke, uliva u Dunav. Jedan je od najvažnijih Slovackih arheoloških nalazišta, a zahvaljujuci svojoj odlicnoj lokaciji bio je važan obrambeni dvorac u Velikoj Moravskoj, ali i u ranoj Madarskoj državi. Uništile su ga Napoleonske trupe 1809. a dvorac je postao jedan od bitnih simbola Slovaka i slovacke istorije.

Još jedan dvorac, sagraden 1813. u englesko-gotskom stilu u kasnom 19. veku, lociran u delu grada Bratislava-Rusovece, poznat je po ruševinama iz rimskog Gerulata naselja.

Grad ima brojna prirodna, ili veštacka jezera, vecina se koristi za rekreaciju. Bratislava je grad sa mnogo parkova, zahvaljujuci svojoj lokaciji na i Malim Karpatima. Najveci park je Bratislavski part šume, koji sadrži neke turisticke lokacije. Planinski part se nalazi blizu Starog grada, i u njemu je ocuvana izvorna flora i fauna. Na desnoj obali Dunava je Sad Janka Krala, prvi javni park u Evropi.

Bratislava

 

Više iz ove kategorije « Berlin Dubai »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png2.png
Danas234
Juče214
Ove nedelje448
Ovog meseca791
Ukupno800122

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top