Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleBeograd

Beograd

20684 puta

Beograd je glavni i najveci grad Srbije. Jedan je od najstarijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz praistorijske Vince, 4.800 godina pre nove ere. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku pre n. e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ (slov. Bjelgrad) prvi put je zabeleženo 878. godine, u cemu je sadržan utisak izgleda tadašnje tvrdave. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica raznih južnoslovenskih država od 1918. pa do 2003, kao i Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006.Grad leži na ušcu Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. Broj stanovnika u Beogradu prema popisu stanovništva iz 2002. je iznosio 1.576.124. Najveci je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika cetvrti u jugoistocnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta.Grad Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji sa svojom lokalnom samoupravom. Njegova teritorija je podeljena na 17 gradskih opština, od kojih svaka ima svoje lokalne organe vlasti. Beograd zauzima preko 3,6% teritorije Republike Srbije, a u njemu živi 21% ukupnog broja gradana dela Srbije na kome je izvršen popis 2002. godine (bez podataka za Kosovo i Metohiju). Beograd je takode ekonomski centar Srbije i središte srpske kulture, obrazovanja i nauke.

Beograd se nalazi na 116,75 metara nadmorske visine, i to na koordinatama 44°49'14" severno i 20°27'44" istocno. Istorijsko jezgro Beograda (današnja Beogradska tvrdava) nalazi se na desnoj obali Save. U sastavu Beograda su Novi Beograd i Zemun koje su na levoj obali reke Save, pa time i u srednjoj Evropi. Grad leži na ušcu dveju reka, Dunava i Save. Urbana površina grada iznosi 359,92 kvadratnih kilometara. Beograd se nalazi na raskrsnici zapadne i istocne evropske kulture.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Beograd ima 1.576.124 stanovnika. Prema etnickim grupama, stanovnici Beograda su se izjasnili kao Srbi (1.417.187), Jugosloveni (22.161), Crnogorci (21.190), Romi (19.191), Hrvati (10.381), Makedonci (8.372) i Muslimani (4.617).Iako postoje nekoliko religioznih zajednica u Beogradu, taj sklop je relativno homogen. Pravoslavna zajednica je daleko najbrojnija sa 1.429.170 vernika. Takode ima i 20.366 muslimana i 16.305 katolika. Postojala je i velika jevrejska zajednica, ali nakon nacisticke okupacije 1941. i velike emigracije Jevreja u Izrael, njihov broj je opao na 415. U Beogradu takode ima i 3.796 protestanata.

Pored rodenih Beogradana, grad je dom i velikog broja Srba sa prostora cele bivše Jugoslavije, koji su u grad došli bilo u potrazi za boljim životom, bilo bežeci od rata i etnickog cišcenja. Nezvanicno, uzimajuci u obzir veliki broj srpskih izbeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine kao i proteranih lica sa Kosova, studenata, zatim ljudi popisanih u mestima njihovih stalnih prebivališta, broj stanovnika Beograda potencijalno prelazi 2 miliona. U Beogradu takode žive i mnogi pripadnici drugih naroda i narodnosti bivše SFRJ što je u velikoj meri proizvod njegovog nekadašnjeg statusa glavnog grada multietnicke Jugoslavije. Takode je procenjeno da u Beogradu živi i nekoliko hiljada Kineza koji su u grad poceli da se doseljavaju sredinom devedesetih godina 20. veka.

Novobeogradski blok 70 je medu Beogradanima poznat i kao Kineska cetvrt.Beograd je dom i izvesnom broju Arapa koji su došli sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka kao studenti, ali su se trajno naselili i zasnovali porodice.Vecina Arapa koji žive u Beogradu su poreklom iz Sirije, Jordana i Iraka.

Beograd je ekonomski najrazvijeniji deo Srbije. Više od 30 % BDP u Srbiji dolazi iz Beograda, koji daje više od 30 % radne snage u Srbiji.Tokom devedesetih godina 20. veka, grad je bio pod sankcijama Ujedinjenih nacija, kao i cela tadašnja SR Jugoslavija. Hiperinflacija jugoslovenskog dinara je takode desetkovala privredu grada. Privreda grada se oporavlja raste brzo od 2000. godine, nakon pada režima Slobodana Miloševica i ukidanja sankcija UN. Sedište Narodne banke Srbije je u Beogradu. Glavne kompanije u Beogradu, izmedu ostalih su: Jat Ervejz, Telekom Srbija, Telenor Srbija, Delta Holding, i mnoge druge.

Grad ima prvorazredni saobracajni znacaj, kao železnicko i drumsko cvorište (panevropski koridor 10). Kao grad na ušcu dveju reka, Beograd je i važno medunarodno recno pristanište (panevropski koridor 7), a tu je i medunarodni aerodrom „Nikola Tesla“. Beograd je takode znacajan telekomunikacioni centar za fiksnu i mobilnu telefoniju i internet. U njemu su razvijeni znacajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metalopreradivacka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem podrucju Beograda, Smedereva i Panceva, na obalama Dunava, locirana je slobodna trgovinska zona na površini od 2.000 kvadratnih kilometara.

Beograd je domacin mnogim kulturnim manifestacijama, ukljucujuci FEST (Medunarodni filmski festival), BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), BELEF (Beogradski letnji festival), BEMUS (Beogradske muzicke svecanosti), Beogradski sajam knjiga, i Beogradski festival piva.

Beograd ima reputaciju prestonice koja nudi svakodnevni, živopisan nocni život, sa mnoštvom klubova otvorenih do svitanja širom grada. Najprepoznatljiviji su klubovi smešteni na splavovima duž obala Save i Dunava. Vikend-posetioci, posebno oni iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, smatraju Beograd vecom metropolom od svojih prestonica zbog prijateljske atmosfere, sjajnih klubova i barova, jeftinih pica, nepostojanja jezicke barijere, kao i liberalne regulative vezane za nocni život.

Oni koji su naklonjeni tradicionalnijem srpskom nocnom životu, a ljubitelji su starogradske muzike, tipicne za severne krajeve Srbije, mogu da se odluce za vece u Skadarliji, staroj boemskoj cetvrti grada gde su se okupljali pesnici i umetnici krajem 19. i pocetkom 20. veka. U Skadarskoj ulici i okolini nalaze se neki od najboljih i najstarijih beogradskih restorana.

Od 2000-te godine, uporedo sa obnavljanjem diplomatskih odnosa Srbije sa zapadnom Evropom i Amerikom, u Beogradu se primecuje povratak stranih turista odsutnih još od ratova iz devedesetih godina.

Istorijski delovi i zgrade Beograda su najvece gradske turisticke atrakcije. One ukljucuju Skadarliju, Narodni muzej, obližnje Narodno pozorište, Zemun, Trg Nikole Pašica, Milošev konak, Konak kneginje Ljubice, Terazije, Studentski trg, Kalemegdan, Knez Mihailovu ulicu, Dom Narodne skupštine, Hram Svetog Save i Stari dvor. Pored ovoga, postoje mnogi parkovi, spomenici, muzeji, kafici, restorani i prodavnice i to sa obe strane reke Save. Mauzolej Josipa Broza Tita, nazvan Kuca cveca, parkovi, Ada Ciganlija, Topcider i Košutnjak koji se nalaze u blizini su takode popularni, posebno posetiocima iz bivše Jugoslavije. U poslednje vreme broj mladih posetilaca se veoma uvecao, narocito onih iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji uživaju u nocnom životu grada.

U razlicitim delovima grada arhitektura varira od tipicno centralnoevropskog stila (Zemun), preko izvesnog broja zgrada u turskom stilu lociranih u starim delovima grada, do najmodernije arhitekture Novog Beograda. Arhitektura 19. veka je dosta uticala na arhitektonske trendove u Srbiji, pa i u Beogradu.

Narocito je vidljiv uticaj austrougarske arhitekture 19. veka. Pod komunizmom, vecina kuca je gradena brzo i jeftino, što je dovelo do brutalisticke arhitekture blokova Novog Beograda podignutih u prvim decenijama nakon Drugog svetskog rata.

U celini gledano, saobracaj u Beogradu je konfuzan. Beograd ima samo jedan autoput u pravcu istok zapad (koji preko mosta Gazela povezuje Novi Beograd sa starim delom grada) dok nema ni jednu brzu saobracajnicu u pravcu sever-jug. Postojeci mostovi su nedovoljni i sa malom propusnom moci (posebno stari most na Savi).

Beogradski javni prevoz je zasnovan na autobuskom (112 linija), tramvajskom (12 linija) i trolejbuskom (8 linija) saobracaju. Grad Beograd je primio razne domace i medunarodne ordene i priznanja .

Dana 13. marta 2006. casopis „Fajnenšel tajms“ iz Londona nagradio je Beograd titulom „Grad buducnosti južne Evrope“.

 

Više iz ove kategorije « Beč Berlin »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png8.png
Danas240
Juče214
Ove nedelje454
Ovog meseca797
Ukupno800128

Na sajtu trenutno

2
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top