Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleBeč

Beč

187759 puta

Beč (nem. Wien, mad. Bécs, engl. Vienna, fr. Vienne, ceš. Víden, slov. Vieden, slv. Dunaj, ital. Vienna) je glavni grad i ujedno jedna od saveznih država Austrije. Sa oko 1.690.000 stanovnika (2,4 miliona na širem podrucju grada) Bec je 10. najveci grad Evropske unije, daleko najveci grad Austrije i njeno politicko, ekonomsko i kulturno središte.

Grad leži na Dunavu u najistocnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovackom, Madarskom i Ceškom, na raskršcu putnih pravaca sever-jug, povezujuci Baltik sa Jadranom, i zapad-istok, povezujuci zapadnu Evropu sa Balkanom i dalje Azijom. Istorija Beca pocinje pre oko 4 milenijuma cime se podrucje grada svrstava medu najstarije ljudske naseobine na svetu. Bec je tako jedna od najstarijih metropola u 'srcu' Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja, grad koji je vekovima imao vodecu ulogu u kreiranju politicke scene Evrope i ovog dela sveta. Bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, glavni grad Austrijskog carstva te Austrougarske monarhije kada i dostiže svoj vrhunac krajem XIX veka i sa oko 2 000 000 stanovnika predstavlja cetvrti grad po velicini na svetu (posle Londona, Pariza i Njujorka), kulturno središte, recnu luku, industrijski i trgovacki centar povezan sa ceškim, madarskim i južnoslovenskim zemljama.

Posle perioda pada, usled dva svetska rata i okupacije grada od strane saveznickih snaga, Beč ponovo preuzima stare funkcije trgovackog centra koji je u dobrim odnosima sa istocnoevropskim zemljama, univerzitetskog, kulturnog i turistickog centra koji ugošcava ucesnike medunarodnih konferencija i kongresa. Time je Bec danas jedan od najvažnijih kongresnih centara na svetu i sedište mnogih medunarodnih institucija, od kojih su najznacajnije organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Medunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), i jedan od cetiri centra Organizacije Ujedinjenih nacija. Grad je, izmedu ostalog, i jedno od najomiljenijih evropskih odredišta turista iz citavog sveta ali i imigranata koji cine, posebno poslednjih godina, veliki udeo u broju gradskog stanovništva. Grad godišnje posete milioni turista najviše zahvaljujuci mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima, palatama i raznovrsnoj kulturnoj ponudi. Bec nosi i epitet muzicke prestonice sveta u kojoj su živeli i stvarali kompozitori kao što je Mocart ili Betoven i jednog od najznacajnijih kulturnih centara starog kontinenta.

Na osnovu studije konsultantske firme za ljudske resurse Mercer o kvalitetu života u svetskim metropolama Beč je 2010. kao i 2009. godine proglašen najboljim gradom za život na svetu .

Beč se prostire na 414,65 km˛ i time je najmanja savezna država Austrije. Smešten je u istocnijem delu Austrije, blizu granice sa Slovackom. Grad okružuje savezna država Donja Austrija. Nadmorska visina grada varira u rasponu od 151 m u Lobau do 542 m na Hermanskogelu (nem. Hermannskogel). Gotovo polovina beckog regiona je pod zelenim površinama, od cega 28,4 % teritorije grada zauzimaju parkovi i bašte, 16,6 % becke šume, dok se veliki deo ovih površina iskorišcava i u poljoprivredne svrhe. Bec je tako i jedna od 4 austrijske savezne države gde se uzgaja vinova loza, na 1,7% teritorije.

Umetnost i kultura imaju dugu tradiciju u Beču. Posebnu vrednost i medunardnoi znacaj ima kulturno stvaralaštvo na polju muzike ciji su utemeljitelji bili svetski poznati kompozitori i muzicari. U svetskim razmerama su poznati Becki valcer, Hor beckih decaka, tradicionalne muzicke manifestacije kao što je Novogodšnji koncert becke filharmonije, becki balovi, kao i mnogobrojna kulturna zdanja poput Opere i mnogobrojnih gradskih pozorišta, galerija i muzeja. Bec je poznat i na polju literarnog stvaralaštva, alternativnih formi kulturnog izražavanja, boemstvu, tradicionalnoj kuhinji i mnogobrojnim kafeima.Važni pravci, tj. kulturni krugovi i institucije u gradu bili su Becka škola muzike (prva), Druga becka škola muzike, Becki krug filozofa, Becka literarna grupa, Becka škola fantasticnog realizma u slikarstvu i Austrijska škola ekonomista.Od 2001. godine kulturno-istorijsko jezgro Beca je na listi centara kulturne baštine od posebnog znacaja i pod zaštitom Uneska. Bec važi za svetski glavni grad muzike jer su u njemu radili i vekovima stvarali kompozitori koji su dali presudan pecat svetskoj muzickoj sceni, pre svega na polju klasicne muzike.Najpoznatiji predstavnici iz grupe beckih klasicara (1780-1827) su Jozef Hajdn, Volfgang Amadeus Mocart, Ludvig van Betoven, Franc Šubert, Franc List, Johanes Brams, Johan Štraus (mladi), Johan Štraus (stariji), Franc Lehar, Anton Brukner, Gustav Maler kao i clanovi Druge becke škole pocetkom 20. veka (Arnold Šenberg, Anton Vebern, Alban Berg) i Ernst Krenek.Orkestar Becke filharmonije, kome prilaze i clanovi ansambla Državne opere, proglašen je 2006. godine najboljim evropskim orkestarskim sastavom po oceni medunarodnih muzickih strucnjaka.

Stanovništvo Beča, kao prestonice Austrougarske monarhije (1867-1918), se konstanto povecavalo, što je bila posledica industrijalizacije i migracija iz drugih delova Monarhije i Evrope. Neposredno pred Prvi svetski rat, 1910. godine, Beč je imao preko 2 miliona stanovnika i bio jedan od 5 najvecih gradova na svetu. Najveci broj doseljenika bio je ceškog porekla, zbog cega je Beč postao „ drugi najveci ceški grad “ , posle Praga. Nakon završetka Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske, veliki broj ceških i madarskih imigranata se vraca u svoje novonastale države, cime ukupan broj stanovnika Beca pocinje da se smanjuje. Sve do 80-tih godina prošlog veka broj stanovnika se smanjuje da bi u skorijoj prošlosti ponovo poceo da raste. Tome je doprinela i izuzetno velika migracija stanovništva sa prostora bivše Jugoslavije, mahom iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po podacima iz 2001. godine, oko 16% stanovništva Beca ima državljanstvo neke druge države, od cega je polovina sa prostora bivših jugoslovenskih republika, najviše Srba. Potom slede Turci (3.5%), Poljaci, Nemci itd. Procenjuje se da danas u Beču živi preko 100 hiljada Srba.

 

Više iz ove kategorije « Barselona Beograd »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png3.png0.png
Danas242
Juče214
Ove nedelje456
Ovog meseca799
Ukupno800130

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top