Vi ste ovde: NaslovnaPutovanjaMetropoleBarselona

Barselona

121545 puta

Barselona (Španski: Barcelona) je španski grad na obali mediteranskog mora. Njen položaj na iberijskom poluostrvu je sever-istok. Barselona je glavni grad i administrativni centar autonomne regije Katalonija gdje se nalaze njena vlada (Ðeneralitat Generalitat) i skupština. Geopoliticka podjela države Španije se vrši, osim po autonomnim regijama, takode i po provincijama, tako da je ime Barselona, ujedno i naziv za provinciju Barselona.

Grad Barselona, bez periferije, se prostire na površini od 100,39 km² i broji 1.578.546 stanovnika (popis stanovništva iz 2004 godine). Cela provincija Barselone ima oko 5.117.000 stanovnika. Gustina naseljenosti je 15.724,14 stanovnika po km². Nalazi se oko 160 km južno od planinskog pojasa Pirineja i granice sa Francuskom. Udaljenost od Madrida, glavnog grada Španije, je oko 500 km. Grad je omeden dvema rekama koje se ulivaju u Mediteransko more. Na severu je to reka Besos Besòs, a na jugu Ljobregat LLobregat.

Klima je mediteranska sa dugim i žarkim, suncanim i veoma vlažnim letima i blagim zimama. Bez snežnih padavina i ca temperaturom koja zimi skoro nikada ne pada ispod nule, a koja se leti, narocito krajem jula meseca i u avgustu, krece izmedu trideset i cetrdeset stepeni Celzijusa. U centru grada se pod uticajem ljudskog faktora formirala mikroklima, tako da su unutar centra leti velike vrucine, a zimi je toplije nego u ostalim delovima grada. Grad Barselona sacinjavaju deset opština. Svaka opština je politicki entitet sa vlastitim nadležnostima, cime se gradska vlast decentralizuje i približava gradanima. Teritorijalna podela je vezana za istorijske transformacije grada. Vecina gradskih opština su nastale od starih zasebnih opština i cetvrti sa posebnim identitetom, koje su tokom XIX i XX veka pripojene gradu Barseloni. Mnogi od starosedelaca grada i danas identifikuju Barselonu samo opštinom Siutat Velja Ciutat Vella (Stari Grad).

Gradske opštine koje sacinjavaju Barselonu su: Siutat Velja, Eišample Eixample, Sants-Montžuik Sants-Montjuïc, Les Korts Les Corts, Sarija-San Žervazi Sarrià-Sant Gervasi, Grasija Gràcia, Orta-Ginardo Horta-Guinardó, Nou Baris Nou Barris, San Andreu Sant Andreu i San Marti Sant Martí. Barselona nudi mogucnosti posetiocu da peške obilazi delove grada koji su od turistickog znacaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovekovni grad i cetrvrti katalonskog modernizma. Karakteristicna je urbanisticka podela grada na blokove i dugacke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Jedno od najprivlacnijih mesta grada je šetalište Las Ramblas Les Rambles koje se nalazi izmedu Trga Katalonije (Plasa Katalunja Plaça Catalunya), neurološkog centra grada i stare luke. Šetalište je svakodnevno prepuno ljudi sve do kasnih nocnih sati. Novinarnice, prodavnice cveca i ptica, žive ulicne skulture, kafice i restorane, sve to možete naci na ovom šetalištu. Zgrada pod imenom Palata Vireina, svetski poznati teatar Liseu i glavna pijaca Bokerija su od velikog turistickog interesa. Šetalište završava u staroj luci trgom Vrata mira (Portal de la Pau Portal de la Pau), gdje se nalazi poznata statua Kristofora Kolumba. Zanimljivo je da ruka statue sa ispruženim prstom pokazuje suprotno od americkog kontinenta, usmjerena prema italijanskom gradu Ðenovi, koji se smatra njegovim rodnim gradom .

Barselona je poznata kao metropola modernizma. Grad u kojem je živio i radio arhitekta Antoni Gaudi, sadrži i njegova najreprezentativnija dela, koja godišnje privlace milione turista iz celog svijeta. Najpoznatije delo arhitekte i ujedno najposeceniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), koja je ostala nezavršena posle njegove smrti i još uvek se gradi. Predvida se da ce biti završena oko 2020 godine. Druga poznata dela ovog arhitekte su kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo poslednjih dvadeset godina svoga života, kuca Mila (Casa Milà), poznatija pod imenom La Pedrera i kuca Batljo (Casa Batlló). Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi biseri katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata muzike (Palau de la Musika), arhitekte Ljuisa Dumeneka i Muntanera.

Osim modernizma, možemo sresti i istaknuta dela drugih istorijskih perioda. Iz srednjevekovnog perioda vredno je istaknuti dela gotike, koja su prisutna u starom gradu i po kojima je i cela jedna cetvrt dobila ime, Bario gotiko. Njemu pripadaju katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar (karakteristicna po harmoniji i cistoci forme) i crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi na istoimenom trgu (Plasa del Pi).

Iz savremene arhitekture treba narocito istaknuti nemacki paviljon (Paveljon aleman), nemackog arhitekte i dizajnera Ludviga Mis van der Roea, koji je konstruisan 1929 godine u svrhu internacionalne izložbe, svetskog dogadaja ciji je domacin te godine bila Barselona. Tu su još i Zadužbina (fondacija) Huana Miroa i Paviljon Republike (1937) katalonskog arhitekte Ðuzepa Ljuisa Serta i Muzej savremene umetnosti (MAKBA) americkog arhitekte Ricarda Mejera.

Po legendi, grad Barcino su osnovali Kartaginjani pod komandom vojskovode Amilikara Barke zvanog Barkenon, oca Hanibalovog. Kasnije su stigli Rimljani i pretvorili grad u vojnu tvrdavu ciji je centar bilo malo uzvišenje pod nazivom Taber i koje se nalazi blizu mora. Danas se tu nalazi palata vlade Katalonije i opštinska uprava grada. Rimljani su gradu promenili ime u Kolonija Julija Avgusta Faventija Paterna Barcino. Ulice i ostaci zidina, koji su ostali od Rimljana, još uvek se mogu sresti u starom gradu. U podrumu Muzeja istorije se mogu posetiti iskopine ostataka jednog dela grada ciji su tvorci Rimljani. U V veku grad su okupirali Vizigoti iz centralne Evrope, pretvorivši ga u glavni grad hispanskog kraljevstva Vizigota. Muslimani su stigli u VIII veku, ali se nisu dugo zadržali, pošto su 801 godine grad osvojili Karolinzi. Barselona je njihovim osvajanjem postala glavni grad dela karolinškog carstva na iberijskom poluostrvu. U XI veku se stvara feudalna država Katalonija i Barselona postaje politicki, društveni, kulturni i trgovinski centar, ne samo Katalonije nego i grupe kneževina (Aragon, Valensija, Majorka - Balearska ostrva, Roseljon i Alger), koje su bile pod komandom stare aragonske kraljevine pod imenom Aragonska kruna.

 

Više iz ove kategorije « Amsterdam Beč »

Ostavi komentar

Kalendar

« Oktobar 2022 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
enfrdeitptrues

Brojač poseta

0.png8.png0.png0.png1.png2.png1.png
Danas233
Juče214
Ove nedelje447
Ovog meseca790
Ukupno800121

Na sajtu trenutno

1
korisnika

Galerija

Galerija

Hilandar FACEBOOK

facebook hilandar

O Nama

Imamo partnerske zakupe u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, posredujemo u organizacijama turističkih putovanja širom Evrope i specijalisti smo za verska putovanja a posebno za hodočašća na Svetu Goru i manastir Hilandar

saznaj više o nama

Mapa
Dunđerska br. 19. 18400 Prokuplje. Srbija

Facebook

Scroll to Top